Halloweee weeee (squeal like a pig) weeen

Halloween er en kveld du ikke kan unngå, men la oss være realistiske. Ikke alle planlegger den samme kvelden. Heller ikke når det kommer til film. Smak og behag, sinnsstemning, humør og setting synes å spille inn på våre filmvalg. Noen vil bli skremt, noen hater det og vil helst bare bli pirket litt i ryggmargen. Noen synes filmer uten effekter er kjedelig, mens andre faller for gamle filmer med treeeeige dialoger og lite kræsj og smell. Jeg introduserer herved en liste til de forskjellige sinntilstandene denne kvelden. Og en guide gjennom nytt og gammelt, ekkelt stoff du kan finne fram til Halloweenkvelden og rulle på skjermen i de tusen skrekkelige hjem.

-Og for all del, bruk gjerne lista ellers i året også!

1.Du er enkelt og greit sugen på den perfekte klassiske Halloween filmen.

Ingen stor sjokker her. Det kan ikke bli totalt feil med gode gamle Halloween (1978) eller du kan prøve nymotens forfriskende, halvveis ironiserende skrekk med It follows

 

2.Du er alene hjemme og vil egentlig ikke bli så skremt at du ikke får sove.

Rørende feelgood drama om en mann som elsker skrekkfilm i Videomannen (2018)eller ”holy crap jeg tror de nye naboene mine er mordere” hysteri i The burbs (1989)

 3.Det frister med en ekkel dokumentar

Tidenes Halloween hoax, som rystet hele Storbritannia i beste sendetid i BBCs Ghostwatch (1992)

Eller hva med en dokumentar om det fantastisk skremmende fenomenet søvnparalyse i The nightmare (2015) (2015)

4…eller en Dokumentar om skrekkfilm

Never sleep again( 2010) (hold av hele kvelden)dette er en gjennomgang av hele Freddy Krueger universet med opp og nedturer i produksjonen og alt innenfor marerittet på Elm-street.

Eller vil du dykke lenger ned i opphavet til en av verdens beste sci-fi filmer Alien i dokumentaren Memory: Origins of alien (2019)

5.Du føler du har sett alt og leter etter noe ekkelt du kanskje ikke har sett

Løst inspirert av en sann historie om en dame som bodde på hemsen til en mann, uten at han visste det i Two piguins /freehold (2017) eller hva med 3 ungdommer som skal lage en særoppgave om frykt og utforsker sine og andres innerste redsler i Dread (2009)

6.Du synes klovner er ekle, men er litt lei av IT

Tryne til klovnen i Terrifier (2016) slår Pennywise any day as eller møt verdens tristeste klovn i The last circus (2010) (2010)

7.Du føler deg oppesen og kjekkesen og vil gjerne bli vettskremt.

Gammalt nytt: Strippa og storslagent skummelt i skogen i The blair witch project

Eller den filmen jeg husker som eklest på Ramaskrik 2018 (sammen med Terrified (2017) nemlig Ghost stories (2017),

8.Du har heeele kvelden og natta og kunne tenke deg en uendelig serie med sequels

Bygg opp mot den siste filmen i serien som kommer i 2021 og se alle Saw filmene for eksempel eller bli med på en laaang reise inn og ut av helvete i de ti (ja, det har blitt ti) Hellraiser filmene.

9.Du vil ha gore-gotteri for øyet, med mye grafiske scener og lite sensur

I Inside (2007) (2007) blir en høygravid dame invadert i sitt eget hjem på julaften og i The furies (2019) våkner noen damer opp i ødemarken bare for å bli jaget av sinnssyke maskerte mordere.

En vegetarianer får smaken på kjøtt i Raw (2016) og en forsker finner opp en måte og forvandle smerte til nytelse i Naked blood (1996)

 

 

10.Du føler for å se noe skreddersydd ekkelt til vår sosiale-medie generasjon

Vi følger noen ungdommer som kommuniserer på skype og roter seg langt inn i internetts mørke, farlige hjørner i Unfriended 2, Dark web eller så vil du vil aldri igjen kunne ha en Tinder eller match date uten å tenke på denne isdusjen av en film som Catfish (2010) (2010) er.

11.Du er i Stephen king mood og vil se noe av han som ikke er fullstendig ræva, dvs at han ikke har hatt regien

Pubertet kan være et helvete, bare spør Carrie (1976) det er heller ikke så fett å våkne fra koma etter 5 år og finne ut at dama di har gifta seg med en annen i The dead Zone (1983)

12.Samboeren din elsker å campe i skogen og du prøver å skremme vedkommende til mer soffakos og mindre mygg og våte sko

Prøv The ritual (2917) først eller så stepper du opp med Backcountry (2014)

13.Found footage form?

En jounalist og hennes team havner dypt nede under bakken i et gammelt tog tunell system, når de prøver å finne ut hva regjeringen prøver å skjule i The tunnel (2011) Og i REC (2007) prøver noen beboere i en boligblokk å finne ut hvorfor de blir sperret inne i komplekset, blokka blir pakket i plast og folk med våpen truer med å skyte dem hvis de kommer ut.

14.Du er i det ekstreme hjørnet og vil teste dine egne grenser

Selv om det kan bli litt ”påtatt ekstremt” så er fortsatt A serbian film en av de første filmene på 10 år som ble banna i Norge. Pig (2010) er tilsynelatende umulig å finne, men fortjener en plass her likevel, men Martyrs (2008) derimot er å oppdrive, men se originalen plis.

Bonus
Mum and dad (2008)

15.Du vil utforske tabu-temaet onde barn, mens dine egne ligger og sover 

Et par havner på en øy hvor alle de voksne virker å være forsvunnet i Island of the damned aka Who can kill a child? (1976) (1976) Og Macaulay Culkin har aldri vært mindre søt enn i The good son (1993)

16.Du vil mixe det ekle med et kult soundtrack

La deg hypnotisere av både musikken og filmen Lost highway (1997)eller ”velg livet” og den kuleste svarte komedien om rus, som noen gang er sett og hørt; Trainspotting (1996)

Sjekk også ut 12 Hour shift som ble vist på Ramaskrik 2020 og låta ”Introductions” av Matt glass

 

17.Du vil ha noe som er så inni gamperævva absurd at du sitter og måper resten av kvelden,

En podcaster får mer informasjon av intervjuobjektet enn han hadde tenkt i Tusk (2014) eller bli med på et eventyrland Tim Bouton bare kan drømme om å vise deg i Alice(1988)

18.Du er i grøssestemning, men dere er en gjeng som drikker litt, så gjerne med en lett tone og en dæsj dårlig humor

Deathgasm (2015)eller Zombieland (2009)

Skål!

19.Du har barn med deg og har ikke planer om å ligge hele natta og overbevise at monster ikke finnes.

Mammaen og pappaen blir til griser og Chihiro må jobbe på et spa for monster ..(!)I Chihiro og heksene (2001) eller Roald Dalhs Heksene (1990) selv om jeg må presisere at venninna mi omtrent knela av redsel når sjefsheksa dro av seg maska når vi var 10år.

20.Visuellt, vakkert og vemmelig

Pans labyrint (2007)

Climax (2018)

Swiss army man (2016)

21.Du vil se noe norsk som ikke suger.

Ikke bare har han tema låta, men Morten Abel spiller også en av hovedrollene i den norske saltvanns-thrilleren Hodet over vannet (1993) Man kan også være fanget på et øde, forlatt hotell, mens stormen raser utenfor i Norges mest vellykkede slasher Fritt vilt (2006),- selv om det ikke er tvil om at Norges ekleste film er Den brysomme mannen (2006)

22.Du vil bli ”disturbed” langt inni ryggmargen

The act of killing (2012)(2012) er et godt bilde på at uansett hvor mye film du ser, er virkeligheten verst.

Når det er sagt så kan noen filmer absolutt klare å lage et arr i hjernen din. Possession (1981) er en sånn film.

23.Du vil ha en gjennomført bra thriller som spikrer deg til stolen og nagler deg fast til siste sekund.

Gå baklengst framover med kortidsminne og prøv å snuble deg i mørket fram til din kones morder i Memento (2000)

Ellers har det har aldri vært mer nervepirrende å følge musikkdrømmen sin som i Wiphlash (2014)

24.En forundringspakke kanskje?

Det beste er å ikke si så mye om verken 3 women (1977) eller Resolution (2012)

25.Du liker egentlig ikke skrekkfilm, men ekke keen på å være helt utafor og vil gjerne begynne litt pent

Små hårballer med tenner fra verdensrommet i Critters (1986) eller Michael Keaton med stripete dress og Wiona Ryder i rullestol i Beeteljuice (1988)

26.Du har lyst på noe i ”så dårlig at det er bra” sjangeren

Troll 2 er Kåret til verdens dårligste film og lever opp ryktet, følg gjerne opp med dokumentaren Best worst movie som handler om produksjonen og fikk meg til å skyte poetegull ut av nesa av latter

Husker du rariteten Basket case? Reggisøren har også laget en slags absurd kjærlighetsfilm i Bad biology (2008)(2008)

 

27.Åndenes makt er slutt og du er sugen på mer av overnaturlige fenomener, som man kan fundere på resten av kvelden

En jente begynner å dukke opp på bilder som er tatt etter at hun døde i Lake mungo (2008) (2008) og en prest må i retten for drapet på en jente han mener var besatt i The exorcism of Emily rose (2005)

 

28.Du føler deg nostalgisk og vil mimre tilbake til ”TV Norge filmen” med (jævla)Aktuelt og været midt i, eller en spennende serie som man faktisk måtte vente en uke på å se neste episode

En familie ansetter en barnepike som virker å bare vokse opp av jorda til rett tid i The babysitter (1980)

Norge var ikke så awsome på serier på den tia, men Svergie hadde mye bra, for eksempel denne utrolig skremmende og stemningsfulle miniserien som satt i meg i mange år etterpå; Skyggenes hus (1996)

29.Du vil ha noe som ikke er så veldig kjent, men heller ikke dårlig

Et forskerteam undersøker et skogsområde som har brent og finner noe mye mer skremmende enn bare svidde kvister og stein i Det okanda (2000) (2000) eller hva med den oversette japanske godbiten Noroi (2005) som handler om en filmskaper som dokumenterer myten og legenden om demonen Kagutaba.

30.Alle gode ting er triologi?

Jeg personlig elsker Psycho (1960,1983,1986) triologien, den har alt. Mystikk, galskap, gore, utsøkt musikk og historie. Og hvis du ennå ikke har fått nok kan du se Psycho IV også.

En av de filmene som har skremt meg mest noen gang er Ringu (1998,1999,2000) (i sin tid) og da jeg oppdaget at jeg kunne skjøte på skrekken i begge ender var traumaen komplett

Og her er et eksempel hvor galt det går når Amerika skal melke kua
Rings (2017)

 

31.A cup of tea and som brandy with a side of horror ? (britisk skrekk)

En mann drar tilbake til stedet der han og hans kone hadde bryllupsreise. Siden hun er på sykehuset med alzheimer må han dra alene og det som skal bli en koselig utflukt utarter seg til et mareritt i Remakes: Whistle and Ill come to you (1968) vs (2010) Hvem vinner i ekkelhet? (spoilers) (2010) Eller bli med til store støvete hus, lyder i natten, låste loft, bunnløse tjern og ikke minst nevrotiske kvinnfolk i Symptoms (1974) (1974)

 

  1. Du vil leke at du er på festival og trenger noen skreddersydde filmer som gir den gode Ramaskrik følelsen

En gutt drar for å besøke sin far etter han mottar et mystisk brev i den finurlige og uforutsigbare thrilleren Come to daddy (2019)eller bli med et sørgende par som opplever den samme grusomme dagen igjen og igjen i Svergies  beksvarte svar på Groundhog day, Kokodi kokoda (2019)

 

33.Du vil gjerne sitte resten av kvelden å undre på , hva i hæ… var det egentlig som skjedde?

En skitzofren dame møter seg selv bokstavelig talt i døra i Images (1972) og en annen dame begynner å bli til rollen hun spiller i en film i filmen… eller no sånn i (Lynch høy på seg selv) Innland Empire (2006)

Ha en grusomt god kveld så sees vi på andre sia.