The keep (1983)

Keep poster

Jeg så trailer for denne filmen for noen år siden i en medley av åttitalls-horror på youtube. Det lille jeg så fenget meg umiddelbart og jeg rablet tittelen ned i håp om å få tak i filmen. Jeg var på bruktbutikken uten hell, men fikk med meg en lignende og for så vidt også ganske kul, art house film som het The Church, eller La chiesa som plaster på såret, og The keep ble glemt, helt til jeg måtte gni meg i øynene her en fredagskveld, da den lyste mot meg på selveste Netflix. 

Litt om handlingen.

Vi befinner oss i Romania på 40-tallet. Nazister blir sendt for å beskytte en gammel, mystisk festning. En av dem gjør tabben å frigjøre en ond, ukjent kraft, som har blitt holdt fanget innenfor veggene.

Dette er filmatiseringen av F. Paul Wilsons novelle med samme navn. Det begynner med at vi følger beltevognene til en Nazistisk gruppe, som kjører inn i en tåkekledd landsby. Med kalde blå øyne og bekymrede bryn ruller de mot sitt mål. Festningen. (The keep)

1187511

The Keep er en film som noen ganger minner om en musikkvideo til et totalt ukjent band. I dette tilfellet er det ikke helt ukjente Tangerine dream som gir filmen mye av sitt særpreg. Se foreksempel når den ene soldaten løper med flagrende kappe i (som Martha ville sagt) en fontene av lys, til Tangerines låt ”Steeling the silver cross”. Det er rett og slett jævlig grasiøst. Det som dog tar kaka av stilige stemningsscener i denne filmen er den fantastiske båt scenen. Vannet ser ut som flytende metall og det er umulig å avgjøre om det er en lys natt eller en mørk dag.

keep2

Du skjønner, det som er så fasinerende med denne filmen, er at for en gangs skyld synes jeg det er skikkelig kult at det er så tydelige kulisser og at landskapet ikke er realistisk. Men også her kan mye av den drømmende underfundige musikken ha skylda for at denne teknikken funker så bra.

3003796_l1

Det samme gjelder i noen av kampscenene. Det kunne vært lett å hånflire av tøydukkene og plast/papp kulissene som blir slengt rundt, men jeg gjør ikke det. Filmen har en slags selvtillit, som gjør at jeg fortsatt respekterer den, fordi alt er gjort på en såpass kul måte for seeren. Den er trofast mot sin egen merkelige stil og ikke er redd for å vise det.

Unknown-4

Noen av kameraføringene er meget fengslende i filmen: Se spesielt scenen hvor en av soldatene kikker inn i hullet der et sølvkors har blitt fjernet og følg godt med på tidenes lengste utzooming. Kameraet trekker seg sakte vekk fra mannen med lykten som titter inn. Du får følelsen av å synke inn i en annen dimensjon, og også nesten å være en del av den. Noe hemmelig, mørkt og uendelig stort. Jeg blir nyskjerrig, vil vite mer. Samtidig får jeg en illevarslende følelse av at her burde jeg ikke være. Her skal ingen mennesker kikke inn.

the-keep-prosky

Selve demonen som bor i ”veggen” ble begrepsfestet av en fransk tegneserieskaper og jeg synes det er gjort en god jobb både design og utførelse, med tanke på midlende de hadde, selv om (etter min mening) den godt kunne vært litt mindre «menneskelig». Nick Maley og Nick Allder sto for jobben å få liv i skapningen og de hadde tidligere jobbet med både Alien og The empire strikes back.

vlcsnap-2012-02-16-23h50m32s20

Det gleder meg å si at, selv om noen hull i historien burde fylles,(eller er det bare meg?) er persongalleriet fargerikt, relativt velspilt, og heldigvis har de karisma. Det er til og med flettet inn en liten kjærlighetshistorie og en damn hot sexscene med fin musikk til. Filmen står med et ben i krigens realisme og det andre i det okkulte overnaturlige. Blandingen blir interessant, dog noen ganger litt forvirrende sjangermessig, for de som ikke har lest boka. Det er ikke alltid like lett å skjønne hvor filmen vil. På en annen side er det kanskje akkurat det den vil.

product_thumb.php

Selv om The keep ikke høster de aller beste omtaler rundt omkring, er den et fantastisk stykke visuelt arbeid ut ifra sitt budsjett. De lunka anmeldelsene kan komme av at mange følte den ikke levde opp til boka (sånn som det ofte er)

Hele filmen har et eventyrpreg over seg, og reggisøren sa det helt enkelt selv. ”Dette er et eventyr for voksne”.

Tangerine dream. «Steeling the silver cross»

Tentakler for EKKELhet 4 /8

4