Satan i hælvete.

Siden ukene før fødsel skulle brukes til å slappe av og lade opp, tenkte jeg det passet fint og tone helt ned og kose seg med en skikkelig fordypning i djevel-utdrivelse. En snartur ned i det aller mørkeste. Jeg rakk ikke komme så langt før jeg plutselig var blitt mamma og alt som følger med der. Det har virkelig ikke vært lett å få til hverken skrekkfilm eller blogging i det siste, men nå bleier og pumper bare vike for krusifikser, blodsølte kirker og grønn sprutende galle. Det er på tide å finne fram demonene.

En mengde filmer er blitt bygget rundt det utømmelige okkulte tema. Besatte mennesker og dyr, ja til og med strykemaskiner ( takk Stephen King)

Og la oss være ærlig: Hvor mange av oss har vel ikke en mørk kveld på leirskolen eller i kjellerstua prøvd spiritisme(som vi kalte det) og lekt litt med høyere makter? Dyppet tåa nedi det mørke dype svarte hullet som rommer et uungåelig uendelig stort spørsmål. Er det noe mer? Er vi overvåket av en eller annen usynlig tilstedeværelse og hvordan vet vi om den er god eller ond?

2

I mylderet av demonfilmer og leddløse kropper tar jeg utgangspunkt i milepælen innen temaet, der jævelskapen startet for alvor. Nemlig den klassiske Exorcisten (1973) og dens 3 oppfølgere i den rekkefølgen de ble laget.

Exorcisten (1973)

MV5BNzYwMDA0NTA3M15BMl5BanBnXkFtZTcwMDcwNDY3Mg@@._V1_SX640_SY720_

Det burde egentlig være unødvendig med en videre introduksjon av denne banebrytende, kontroversielle grøsseren som fikk det til å gå et ramaskrik i alle kinoer rundt i verden.

Boken er basert på en sann historie om en gutt som ble angivelig besatt etter å ha prøvd å få kontakt med sin døde tante via et ouijabrett.

For de som ikke har sett denne filmen kan jeg fortelle at Exorcisten er en av de ekleste filmene som er laget rundt temaet djevelutdrivelse og kanskje også en av de ekleste filmene som er laget rundt noe tema. Punktum.

Litt om handlingen.

Den livsglade tolvåringen Regan blir besatt av en ond ånd, som påstår å være selveste djevelen.

Exorcist14

Det kan virke ”enkelt”, men dette er faktisk noe av det mest grusomme som er blitt servert på et lerret. Selv om mye utrykkes ”bare” gjennom make-up og lydeffekter skal det godt gjøres å ikke bli rystet av denne filmen. Den setter seg i marg og bein. Gnager kjøtt av knoklene dine. Gang på gang!

Barn gjør mye rart, det er ikke noe nytt. Likevel må det sies å være i overkant spesielt å avbryte en voksenfest med å tisse på stueteppet og gi dødstrusler til gjestene.

Nettopp sånn begynner den skremmende forvandlingen av tolvåringen Regan.

0

Gradvis blir hennes gamle jeg visket ut og erstattet av en mørk grufull makt som manifesterer seg i både kropp og sinn. Den får henne til å si og gjøre de mest hårreisende ting. Presten får så kragen passer:

”Stick your cock up her ass, you motherfucking worthless cocksucker”.

Eller hva med: ”Let jesus fuck you” mens hun bokstavelig talt penetrerer seg til blods i det aller helligste med en krusifiks.

Og dette er 1973 folkens!!!!

the_exorcist_02_stor

Familien kan ikke annet enn å skrekkslagne følge med på den horrible transformasjonen. Fra å være en fnisete normal tolvåring, blir hun et perverst motbydelig monster, med en stemme som bare ved å si eh-heeee, gir deg frysninger helt ut på øreflippen.

Til slutt etter mange mislykkede eller virkningsløse legebesøk, som avskriver det som nerveproblemer eller depresjon, gjør moren et siste desperate forsøk på å redde datteren, før hun skader seg til døde. Hun tilkaller en exsorsist.

The_Exorcist_4970_Medium

Blattys mesterverk gjorde sterke inntrykk overalt hvor den ble vist. De fleste har vel hørt historiene om folk som besvimte, kastet opp og noen gikk til og med så langt som å si at de aborterte etter filmen. Filmen hadde spyposer ved setene som et fly. Jeg skal ikke nekte for noe. Filmen er så fundamentalt jævlig at jeg synes fortsatt, den er en skrekkelig affære som overgår det meste jeg har sett innen dette tema.

images-3

Hva er det som skjer med Reagan? Hvorfor akkurat hun? Er det Djevelen selv, eller en av de mange andre demonene den sier den er? Er det Regan selv som har pådratt seg en slags psykose, som gjør at hun virker besatt? Er det kun for å få oppmerksomhet? Som mange jenter i den alderen gjør mye rart for å få? Farens fravær blir satt lys på i en scene hvor han har glemt bursdagen til datteren og moren er rasende på telefon. (Ikke første gang?)

Jeg kan huske selv, at jeg prøvde å gjøre meg interessant på skolen ved å juge på meg at jeg kunne snakke med spøkelser. Det var selvfølgelig ikke sant, men jeg var ny i klassen og brukte de midlene jeg kunne for å få venner, eller i hvertfall at folk skulle bli interessert i meg. Heldigvis hadde jeg sett nok filmer allerede da og brukte noen triks for å improvisere. På en måte funket det. Vi snakka aldri med noen spøkelser, men de synes jeg hadde nok sprø ideer til at de ville fortsette å leke med meg.

Er det dette Regan gjør også for å få farens oppmerksomhet?

images

Du glemte bursdagen min igjen fattern..

Det lar seg uansett ikke vitenskapelig forklare hvordan hun får senga til å riste flere cm over gulvet (mens hun er bundet) og snu hodet 360 grader uten å bli seigmann etterpå.

Hvis man snakker om ondskap lever den i aller høyeste grad rundt oss i mange forskjellige former. Bare skru på dagsrevyen og du skjønner hva jeg mener. Men hva med den ”andre” ondskapen? Den som bare henger usynlig helt stille i lufta og ligner mer på en følelse enn en handling. Exorcisten tvinger meg til å gjøre meg opp en mening rundt flere ting underveis. Tror jeg på at det kan finnes noe ondt? Tror jeg det finnes en gud? Og da også en djevel?

Også baller det på seg med hvem er jeg egentlig og meninga med livet og alt det der..

Filmens ekleste scene er naturlig nok ikke lett å velge, men må bli den hårreisende 360 graders hodeflippen til Regan og en grumsete stemme som ikke på noen måte kan tilhøre en liten jente, som vrenger utav seg ”Do you know what she did, your cunting daughter?”

Unknown-4

Her er lyden halve opplevelsen.

Visste du forresten at lyden du hører(som skal være knokler som går ut av ledd) i virkeligheten er noen som vrir en gammel skinnlommebok frem og tilbake foran en mikrofon?

Ofte er det også usedvanlig ekkelt med de små tingene i filmen. Den svake skrapingen på loftet. Ingen mus i fella her gitt.

Blikket til father Merrin når han tankefull sitter på kafeen i Irak og synes å vite noe forferdelig. Du bare ser det på han!

Exorcisten står som et blylodd i skrekkfilmens historie og har inspirert en hel haug andre filmer. Alle skuespillerne, jeg nevner i fleng, Von Sydow, Blair og Miller leverer glimrende prestasjoner fra ende til annen, men spesielt Burstyrn er utsøkt fortvilet som Regans mor.

gT7vJ

Det er lite eller ingenting å rette på i denne produksjonen. Stemning, oppbygging, bilde og lyd er skrekkelig riktig. Jeg vil si at noen myter er sanne: Dette er en av de 10 beste horror filmer verden har å by på.

images-2

Mest minneverdige replikk: ”There seems to be a pubichair in my drink. Never seen it before in my life, have you?”

Tentakler for EKKELhet 7/8

7

The Exorcist 2: The heretic (1977)

Exorcist_2_The_Heretic

Det er mange meninger rundt denne filmen, men de fleste hviler på den samme konklusjonen jeg sitter igjen med selv; Nemlig at dette er en fullstendig latterlig oppfølger og nær sagt et hån mot originalen, samtidig som den er fasinerende, interessant og original på sin måte. Ja man kan spørre seg hvordan dette er mulig og jeg vet faktisk ikke helt, men skal prøve å forklare det. Med utgangspunkt i svimlende 3,7 på rating IMDB, går jeg til verks for å både forsvare og angripe denne filmen. Prøv å heng med:

Litt om handlingen.

Regan går til en alternativ psykolog for å finne ut om ondskapen fortsatt sitter i kroppen. I tillegg prøver en prest å finne ut hva som skjedde med den tidligere exorsisten, som døde under mystiske omstendigheter.

tumblr_mj2r0uwsZr1r1yqj1o1_500

Høres jo greit ut ikke sant? Det er bare det at selve filmen oppleves som en slags parodi eller en snodig søtti-talls musikkvideo som en kar med dreads og syreskum i munnviken har reggisert.

Jeg  forstår hva reggisøren prøver på og visjonen han hadde. Han har hatt ideene i hodet, og endel av de er virkelig gode også, men et sted på veien ble det bare så til de grader feil, når det ble overført til lerretet.

Det er forbaska synd at regimessig kaos, forunderlige scener og ufrivillig komisk skuespill klarer å ødelegge så til de grader for filmens potensialet. Jeg leste at Linda Blair fikk kalde føtter midt i produksjonen, muligens fordi hun så hvor dette gikk(eller ikke gikk) men da var det for sent å trekke seg.

Exorcist-Burton_l

Historien er innfyllende og på ingen måte dårlig. Jeg liker for eksempel hele ideen om at godhet er en magnet for ondskap. Det er på grunn av Regans healing evne (godhet) som gjør at satan angriper henne, for å ødelegge de gode gjerningene. Jeg liker også i motsetning til mange andre anmeldere hypnose scenarioet psykologen gjennomfører, og synes faktisk det er ganske ekkelt når Regan ”tar med seg” folk tilbake til det grusomme opphavet og huset der alt skjedde.

burton

Jeg tror noe av det som gikk ”galt” og gjorde at denne filmen blir omtalt som en av tidenes verste oppfølgere noensinne, var at publikum og ”fans” av eneren forventet en direkte overgang fra eneren, med den samme stemningen og karakterene. Det får man altså ikke!! Bortsett fra samme hovedrolle er utrykk, takt, tone, skuespill og stemning er milevis fra originalen. Hadde coveret kommet med en eller annen form for advarsel om dette, hadde den kanskje blitt mottatt på en annen måte.

ExorcistII3

Om ikke annet skiller den seg ut som et kunstneristisk prosjekt både med musikk, kameraføring og bilder, men som dessverre ofte blir mer tullete og masete enn nyskapende og stilig. Selv om jeg må innrømme det var festlig å gjenkjenne en sample fra fra Future sound of London –med sangen ”Dirty shadows” hvor de har lånt Regans setning ”Fly the teeth of the wind, share my wings

Mange av dialogene er fysisk vonde å se på. Av og til gjør dette middelmådige eller bare bisarre skuespillet at det er litt vanskelig å få tak i de forskjellige sinnstilstandene og personlighetene, rett og slett fordi manus ikke samsvarer med utrykkene og kroppsspråket de formidler. Presten (Richard Burton) har sine øyeblikk men det er dessverre ikke nok til å redde dette karnevalet.

exorcist-2-the-heretic

Alt i alt er The Heretic mer oppklarende enn skremmende, selv om det virker paradoksalt å si det når jeg allerede mener filmen er en rørete syretripp. Men den er det. Midt oppi alt sammensuriumet av merkelig klipping, hopping i tid og rom, de snodigste dialoger og helt uforståelige scener, så klarer filmen å få snirklet ut sitt budskap, linket til forhistorien og tviholde på tråden tvers igjennom. Det er det som er så rart med denne filmopplevelsen og som gjør at du sitter igjen med så mange forskjellige meninger og følelser.

exorcist-2

Den er ikke dårlig nok til å være en kalkun, for den er gjennomtenkt og har sin respekt for originalen, men jeg tror heller ikke filmen hadde som hensikt at man skulle skratte seg i hjæl når folk brenner opp og detter ned en bratt fjellside. For ikke å snakke om filmens absolutte høydepunkt innen komiske scener. Presten som forøvrig ligner en blanding av Kevin spacey og Bill murray som febrilsk prøver å slukke en brann med en krykke…(!) Afrika er en stor kulisse av papp og istedenfor å bare filme en taxi-tur, er det gjort i studio med påklistret bakgrunn. Sånne ting burde filmen holde seg for god til, den er oppfølger til verdens beste horror film for fa..!!

Filmens ekleste scene er et tilbakeblikk fra eneren og det burde jo si sitt.

images-2

En replikk verdt å få med seg:

«Lets stick to science»

«Dont hide behind science, you’re better than that»

Tentakler for EKELhet 2/8

2

Exorcist III: Legion (1990)

 The_Exorcist_3

Det tok mange år før jeg fikk sett denne godbiten, rett og slett fordi jeg ikke trodde den hadde noe særlig å fare med, samt etter toeren er det helt naturlig å være litt skeptisk, ikke sant?

Litt om handlingen.

Den sympatiske lett aldrende politimannen Bill, som står ovenfor en forunderlig makaber sak. Morderen han leter etter minner nemlig mistenkelig om The Gemini killer, som døde i den elektriske stolen for mange år siden.

Jeg føler denne filmen har ALT en oppfølger skal ha. Vi får noen tilbakeblikk, men filmen «flyter» ikke på eneren. Den har sin uavhengige historie, men bare trekker inn elemter og fletter det hele sammen. Det gjør ikke saken verre at de har castet min elskede George C scott i en av hovedrollene. Her er mye av stemningen fra originalen tatt tilbake og dette er faktisk endt opp med å bli min personlige favoritt.

images-7

Vi går tilbake til gamle trakter. Med den illevarslende velkjente temapianomusikken fra eneren, stirrer vi igjen ned trappen der Father Karras tok med seg demonen i døden. Eller gjorde han det…?

2

Når vi svever igjennom byens mørke tomme gater i introduksjonen til en (bittelitt halvcheezy) dyp knurring, får jeg den gode gamle ulmende grøssende følelsen, slik som skrekkfilm skal være. Og denne filmen byr på flere virkelig uhyggelig opplevelser.

Har du lagt merke til at noen filmer klarer det kunstykket å få en vanlig gate, eller sykepleiere som går frem og tilbake i en korridor til å virke nifst. I Exorcisten 3 er det nettopp sånn. Når det først er skummelt i denne filmen, så er det så inni gamperæva skummelt.

1x9B

Se når ondskapen bokstavelig talt lurker i hjørnene på kirken, den gamle dama som påstår hun har hørt stemmer fra de døde på en usynlig radio og ikke minst den mystiske mannen som sitter på lukket avdeling og påstår han er fader Karras, som datt ned trappa og døde ettertrykkelig i eneren.

6048

Filmen lykkes med å skape et grufullt fryktinngytende monster av en morder, forkledd i en helt vanlig menneskedrakt. Bare stemmen hans stinker av varmt tjukt flytende blod og han skifter mellom å være flere forskjellige personligheter. Akkurat som ikke en psykopat av en seriemorder er nok!

Filmens skuespill er meget givende. Den lett sarkastiske tonen mellom de to seniorene, politimannen Bill og Presten gir filmen en god lunk innimellom den iskalde ondskapen. Og gir mange fine nyanser på det gode og det onde og det lett trivielle. Det å se hvor redd de er for å miste hverandre i en verden som synes å gå rett til hælvete er direkte rørende. Jeg liker at regien tar seg tid til noen humrete koselige dialoger mellom de to. Se scenen hvor C Scott forteller om fisken de har hjemme i badekaret og du skjønner hva jeg mener. Det er deilig med rolige lange scener i motsetning til dagens ADHD klipping og snappy komprimerte dialoger, som kun handler om filmens tema der og da. Det er ikke farlig å spille litt utafor banen for å vise at disse også er mennesker med ekte følelser. Legion gir oss to sympatiske hovedpersoner av ekte kjøtt og blod, som det er lett å bli glad i ogdermed også lett å bli bekymret for. Det er hemmeligheten for å etablere gode karakterer.

ex302

Det er uansett forholdet mellom disse to som bærer mye av filmens første del.

En grufull morder herjer i byen. Han gjør unevnelige ting med sine ofre og virker å ville komme med et budskap.

Det er mye symbolikk i handlingene hans og han virker først og fremst å ville spotte kirken. Det hviler også noe overnaturlig over hele greia. Noe så forferdelig at det ikke kunne vært gjort av noe vanlig menneske. Se når et av ofrene blir tappet fullstendig for blod i små beholdere på sykehuset. Ikke en dråpe er sølt.

exorcist32

Filmen har et par skvette scener som har rystet meg mer enn noen annen film. Ja det er helt sant! Trikset er at dette er scener som ikke egentlig hensiktsmessig prøverå få deg til å skvette, men hvis du lever deg inn i stemningen på filmen og har på litt god lyd så kan jeg vedde skattepenga mine på at du får deg en støkk eller to. Nettopp fordi det kommer så uanmeldt!

exorcistd

Filmens ekleste scene for meg må bli når det kommer en gammel dame for å skrifte i kirken og hun forteller at hun har kuttet over strupen på en servitør.

She bled a greate deal. Its a thing I’ve been working on Father. All this bleeding..”

Også ler hun, en latter hinsides all ekkelhet, og du må tro meg det er så skummelt. Ansiktet på presten når han skjønner at dette ikke er hvemsomhelst foråsidetsånn. Vi får ikke se noe annet enn det svarte hullet i skrifteboksen og dette gjør filmen flere ganger til sin fordel. Vi får ikke se noe monster, ingen drap heller. Vi bare følger konsekvensene av grusomhetene og så får hjernen jobbe fritt.

Alt er opp til din egen fantasi og du hellige hvor effektivt det er.

the_exorcist_3_02_stor

Ikke la denne godbiten ligge og støve!

images-4

Filmes to mest minneverdige replikker:

Gracious me. Was I raving? Please forgive me. I’m mad”.

“Jesus loves you, everyone else thinks youre an asshole”

Tentakler for EKKELhet  7/8

7

Exorcist: The beginning (2004)

Exorcist_the_Beginning_movie

14 år senere bestemte Renny Harlin seg for å ta oss med tilbake til begynnelsen av jævelskapen. Takket være en viss leser (takk Terje T Mørk-alias filmleksikon) ble jeg gjort obs på dette forbausende fakta etter at jeg hadde skrevet ferdig anmeldelsen:  Det er nemelig to prequels til Exorcisten; Denne og Dominion, som er reggisert av Paul Schrader. To forskjellige versioner av samme historie. Historien bak dette scenarioet er faktisk ganske interessant, men jeg skal ikke fordype meg i den akkurat nå.

Dominion_A_Prequel_to_the_Exorcist_poster

Det tragiske er at jeg ikke har sett Dominion ennå og sitter her med krum rygg og rødmer for at jeg rett og slett trodde det var samme film- Makan. Hvis jeg får det for meg kanskje jeg kommer tilbake med en tilleggs anmeldelse, men nå konsentrerer vi oss altså om Rennys The beginning til å begynne med.

Litt om handlingen.

Father Merrin får i oppdrag og dra til sør Afrika for å undersøke en kirke som er funnet begravet under jorda, helt intakt.

exorcist-dominion163

Dette er altså historien om Father Merrin mange år før han hjelper Regan og bli kvitt sin demon. Vi er vitne til hans første eksorsisme og hans vei tilbake til troen igjennom møte med demonen Pazuzu.

For de som ikke vet det så er Pazuzu en slags vind-demon. Et chimera av menneske-og dyrekroppsdeler. Kroppen er av en mann, deler av en løve eller hund, øgle-lignende føtter, to par vinger og halen til en skorpion. Han har vanligvis sin høyre hånd opp, venstre ned; en gest som har vært vedvarende i det okkulte.

pazuzu

”A new chapter of evil” lover coveret så flott, og detsitrer i horror-hjertet mitt, men leverer denne nyproduksjonen?

The beginning er ikke en dårlig film. Den fortjener mer enn 5,1 i rating og det hadde den sannsynligvis fått også, hadde den ikke blitt holdt opp i lyset og sammenlignet med Exoristen og Legion. Problemet er jo at de fleste gjør nettopp det og da kan filmen bli litt blass. Har man ”normale” forventninger til opplevelsen og klarer å se den som en selvstendig film tror jeg mange vil bli positivt overrasket.

Av alle ting er det en svenske som redder mye av showet her. Stellan Skarsgård spiller nemlig den vaklende presten Father Merrin. Og det er jo greit, siden Max von Sydow som spiller i originalen også er svensk. -Pluss at han som vanlig leverer en solid troverdig figur.

images-5

Father Merrin har sett masse styggedom i krigen. Traumatiske hendelser har preget hans liv, uten at gud har løfta så mye som en finger. Man trenger ikke telle rynker i panna hans for å skjønne at han er i ferd med å gi faan i hele bibelballetten.

Likevel reiser han for å undersøke de mystiske omstendighetene rundt den mystiske kirken og samfunnet som omgir den.

1364076371-137b866985c734ae530c444dec058025_12_1

Hvorfor vil noen begrave en kirke? Hvorfor er det i det hele tatt en kirke bygget flere hundre år før kristendommen kom til området? Hvem brukte denne kirken og hvorfor ble den bygget? Dette skal Merrin og hans yngre kompanjong Father Francis komme (så passende) til bunns i.

5018534

På campen møter Merrin den skittensexy legen Sarah, spilt av Isabella Scorupco, og hun kan fortelle at ting ikke har vært helt på stell i det siste. Det virker å ligge en slags mørk foruroligende tåke over hele basen.

Jo mer de avdekker av kirken og dens besynderlige historie, jo flere bisarre ting skjer; Bession som ledet utgravingen tilbringer tiden på et mentalsykehus. En flokk hyener angriper en gutt og river han i filler men overser hans yngre bror, en baby blir født helt markspist, fler av arbeiderne på utgravingen mister forstanden og den lokale kirkegården har bare tomme graver.

images-6

Noe hvisker i de mørke hjørnene om en eldgammel usseldom. Støv og trykkende varme. Blodsol. Noe har våknet..

images-8

The beginning er på ingen måte en nødvendig prequel, (i den grad film kan diskuteres som en nødvendighet), triologien står står støtt uten. Jeg synes dog det er spennende å bli med tilbake til Rennys tolkning av begynnelsen og den er underholdene nok til at jeg har sett den for annen gang nå.

Filmens ekleste scene er ferden nedover i den mystiske kirkens mørke ganger og alle hemmelighetene den rommer. Man får en følelse av at når man først går inn i mørket, er det umulig å slippe ut. Og om man gjør det, vil man for alltid bære med seg noe fælt. Ondskapen setter seg som frityrlukt i nyvaska hår. Du må dele en bit av sjelen din med det mørke riket. Og ..ja alt det der.

Exorcist- The Beginning

Selv om noe av stemningen mangler, og de hvite linsene ikke har den samme effekten som i 1973, ville det være urettferdig å ikke kalle The beginning for en tilfredstllende prequel. Dette er en hendelsesrik respektabel grøsser. Passe oppklarende og passe amerikansk.

Gullkorn fra den eksotiske legen:

«Sometimes I think the best view of God is from Hell»

Tentekler for EKKELhet 4/8

4

2

Litt triviakos på slutten.

-Det var i alt ni dødsfall ”in the making” av den først filmen.

Som det ble sagt ;

There was an enormouse amount of deaths connected with the film”

 Det sies at huset brant ned i eneren også, og det eneste rommet som ikke hadde en skramme var Regans soverom.

1

-Bare slått av poltergeist triologien, som har den mest kjente cursed movie storyen. Mange trodde det var fordi det brukte ekte skjelletter i filmen og åndene hjemsøkte settet. Skulle jo bare mangle..

1

-Under anmeldelsene av disse filmene våknet babyen min kl 03.00 tre netter på rad.

1

-The Heretic er på lista over ”Top ten best bad films ever made”

1

-The Jemanai killer fra Legion er inspirert av The zodiac.

1

-Peter Jakcson ble faktisk spurt om å dirigere The beginning, men tipper han var ganske opptatt med King kong på denne tiden.

Bli med på debatten; Hvilken er din favoritt og hvilke andre demon filmer er verdt å få med seg?

Heia satan. Både filmindustrien og kirken tjener fortsatt godt på deg!