Yi boh lai beng duk Aka Ebola syndrome (1996)

MV5BMTk3ODY4MzkwN15BMl5BanBnXkFtZTcwOTc1MjUxMQ@@._V1_SX214_

Man kan aldri være helt sikker på hva en begir seg ut på, når man setter på en såkalt horror/komedie fra Hong Kong, som handler om viruset Ebola, men what the hekk, det kan da uansett ikke gjøre mer vondt enn Dunderland og Armageddon, sant?

Litt om handlingen.

Vi befinner oss i Hong Kong 1986 og en mann ved navn Kai har akkurat tatt livet av en familie, foruten om den lille datteren, som han ikke rekker å sette fyr på. Han rømmer til Sør-afrika og begynner og jobbe i en restaurant for luselønn, fordi sjefen vet han er en ”wanted ”forbryter og kan utnytte det. Ting går forferdelig galt etter at Kai voldtar en dame med Ebola viruset og blir smittet.

Ebola.Syndrome.avi18

Anthony Wong spiller vår hovedperson Kai, som må karre seg gjennom et liv med motgang. Det føler han i hvert fall selv. Han messer stadig om at alle plager og utnytter han, og får med jevne mellomrom raserianfall med fatale følger. Ingen synes å like han noe særlig og fornærmende, nedlatende bemerkninger er en del av hverdagen på restaurantjobben. Dessuten lukter han vondt. På toppen av alt må han ligge med den samme hora hele tiden. Livet er  jaggu tøft. Han begynner å bli lei. Veldig lei. Han har et par tilfredsstillende oppturer innimellom, som da han penetrerer et stykke ferskt kjøtt(altså i ordets rette forstand) en biff, mens han sniklytter på naboen ha sex. Kjøttet legger han tilbake i kjøleskapet når han er ferdig. …Dette er da den utvalgte som blir smittebæreren av Ebola syndromet.

AS5jK

Hvis du er fintfølende på denne type «humor» er ikke Ebola en film for deg. Det samme gjelder tortur, kanibalisme og voldtekt: Jeg teller tre voldtekter, hyppig bruk av horer og obskure sex-scener. Jeg har sjelden eller aldri sett noen bli kvalt av et campingbord før. Heller ikke en øyeball bli sugd ut av hodet på en stakkar, kamuflert som et kyss. Og se forresten kommentaren en mann får, idet han kommer inn å avbryter Kais massedrap på familien og sjokkert spør: Hva er det du driver med!!?? Litt snurt svarer Kai ”Jeg dreper dem, er det et problem?” før han styrter ut. Muligens dårlig oversatt tekst, men fantastisk absurd er det uansett!

Greit nok så er han en stakkarslig type, men det er vanskelig å få bygget opp en skikkelig sympati for Kai, når han gjør lumpne ting som å ligge med sjefens kone og presterer å drepe familien hans etterpå, når han blir tatt på fersken.

snapshot20090522174046

Filmen spriker litt i begynnelsen, men takket være sidehistorien om den lille jenta som overlevde massedrapet på sin familie, og gjenkjenner Kai, får du en rød tråd og holde deg fast i. Fimen «samler» seg etterhvert og det blir en bedre flyt. Det er faktisk på grensen til spennende, når politiet leker katt og mus med smittebæreren Kai og bare nesten klarer å få tak i han hele tiden, mens han spruter styggedommen av en sykdom rundt i byen.

i653592

Ebola på ville veier i Hong kong er ingen spøk, selv om denne filmen får deg til å le på de mest upassende steder. Enten på grunn av en håpløst kårni dub eller rett og slett en makaløs utbrodert drapsscene med de merkeligste replikker og ansiktsutrykk.

ebola

For de som er sugne på litt gore er det flere nasty drapsscener og en ganske så detaljert obduksjonsscene, der du blant annet kan være vitne til at et ansikt blir skrellet av en skalle. Dette er filmens ekleste scene, men ikke fordi jeg er vitne til at noen graver rundt i innvoller og skreller ansikter, men fordi jeg grøsser når jeg tenker tilbake på Men behind the sun, hvor reggisøren avslørte at det var billigere å få tak i lik i Kina, enn å lage en dukke til bruk i filmen. Kan dette også være …?

ebola_syndrome_05

En ting er sikkert, hvis ”den blødende feber”, som sykdommen også kalles, kan gjøre alt det vi ser og hører den gjør med kroppen, er det en forjævlig sykdom, sendt direkte fra dypeste hælvete.

Alt i alt er Ebola virus en film som egentlig viser meg mer om tilstanden i landet og holdninger i dagliglivet, enn selve sykdommen. Jeg skjønner at det blir helt feil å si at denne filmen er opplysende om folkeslaget og landets tilstand, men den handler om mer enn bare et hissig virus. Det er i grunn ikke negativt for filmen, men kan være greit å vite før man benker seg ned. Som man ofte ser i smitte-filmer handler det også om menneskets forskjellige reaksjoner, når det bryter ut noe man ikke har kontroll på.

i653569

Vi får følge smitten mens den reiser rundt via forskjellige kanaler. Med masse stjålte penger og fri tilgang til horer, for ikke å snakke om at Kai faktisk spermer og spytter i maten på restauranten han jobber på, gjør at viruset sprer seg fortere enn «The fox» på youtube.

images

Ebola virus står igjen som akkurat det den lover: En grisete, gal horror komedie om et virus ingen fortjener å bli smittet med!

ebola

Tentakler for EKKELhet 5 / 8

4