En kjappis: The car (1977)

 

1276517282_1cac9becf6f8

Dro ned rullgardinene og tok en kjappis i går- kun for dere!

En kategori på plass som heter kjappis. Dette er raske, litt kortere, gjerne litt mer ugjennomtenkte anmeldelser som sikkert inneholder litt skrivefeil. Målet er å få ut fler filmopplevelser og skrive mens inntrykket er ferskt.

Litt om handlingen.

En liten småby i Utah blir terrorisert av en svart bil.

BarrisCar

Går det egentlig ann å lage en ekkel film eller en engasjerende film i hele tatt, som bare handler om en bil som kjører rundt og tuter? Kan en bil i det hele tatt være skummel? Oh yes baby!

Dette dampende, bråkete beistet er mye skumlere enn mange av de såkalte villians og monstere jeg har sett i andre filmer. Kan være dens  anonymitet og uforståelige hensikt, og selvfølgelig er det jo en ekkel faktor at den råner rundt og faktisk kjører på folk, med døden til følge.

images

Gule smussete ”blikk” igjennom frontruta og karakteristisk brumming på motoren gir en følelse av jah..personlighet, med hornet eller tuta som sin illevarslende, brautende og lett irriterende stemme.Hvorfor er den så sint?

images-1

The car er en såkalt less is more film, som på en Stephen King måte (bøkene bøkene!!! ikke filmene) klarer å skape en slags surrealistisk dagslysskrekk ut av en helt triviell ting. King, hadde sin egen bilfilm litt senere med Christine i 1983, men jeg synes på flere måter denne faktisk er bedre, selv om The Car muligens er litt mindre kjent og litt ”enklere”. Jeg er klar over at den nok helt sikkert er blitt inspirert av tidenes beste bil-horror film, nemelig The Duel (1971), men jeg synes den har et selvstendig preg og siden historien rundt er såpass forskjellig ville jeg på ingen måte kalle det en re- make eller rip off.

Brolin

James brolin(Amytiville horror) spiller en av hovedrollene med et usedvanlig utrykksfyllt ansikt og gir filmen en stødig mandig helt. Filmen byr på mange sideelementer som gjør at den blir mer interessant og romslig. Vold i familien, gamle uforløste forelskelser og et bitte lite alkoholproblem. Det gir en følelse at du ser en film om mennesker og ikke bare karakterer ( eller bare en bil)

thecar3

Det støvete uberegnelige landskapet i Utah blir utnyttet godt. Noen ganger er det som å være på en annen planet, og spesielt når vi er bilen, og ser ut av den gule frontruta. De lange smale veiene som snirkler seg gjennom landskapet er geniale, for å lage en slags støvete hvirvlende entre når bilen kommer. Ofte ser vi faren komme leeenge før en stakkars intetanende person som står med ryggen til, eller bare er på en uskyldig sykkeltur. Det samme gjelder for bilens frontlykter i mørket. Et lys som kommer nærmere og nærmere. Er det den?? Eller er det bare to ufarlige syklister?

the_car_1977_the_car_runs_over_johnny_morris

vlcsnap2013031816h18m31

Politiet står maktesløse mot en bil som synes å gå opp i røyk hver gang de prøver å finne den. De finner ingen motiver og heller ingen måte å stoppe bilens ugang på. Mysteriet blir ikke mindre når en indianerdame vitner at hun ikke så noen sjåfør inne i bilen…

the_car_1977_wade_does_not_know_what_to_do_part_2

Filmens ekleste scene er for meg, er når de har gjennomsøkt hele byen for bilen og sperret alle veier, for så at hovedpersonen finner den i sin egen garasje.

tmb_4760_480

Syns dere også han ligner litt på Christian Bale ?

Selv om filmen er litt vel glad i å bruke fortfilm som en effekt og har en ganske så ukledelig sluttscene, er det en film som er verdt alle minuttene jeg brukte på å se den og det blir aldri kjedelig.

THE_CAR_1977-300x199

Filmen ligger på flix- God tur!

Tentakler for ekkelhet sterk 4 / 8

4