April fools day (1986)

MV5BMTQxOTY2MjYzMF5BMl5BanBnXkFtZTcwNzkzMjUyMQ@@._V1_SY317_CR5,0,214,317_

Siden jeg på ingen måte klarer å toppe den forrige anmeldelsen min, jekker jeg ned til noe litt mer lettsindig og lettere fordøyelig.

En herlig cheezy, fargerik sommergrøsser, som man kan se en av de regnværsdagene vi definitivt må belage oss på i sommer. April fools day er en film jeg stadig koser meg med. Kultklassikeren fra 80 tallets slash arkiv. Råheten i språket er forfriskende, som bare disse ”gamle” filmene tør og klærne er enten hinsides stygge eller så trendy at det ser ut som det er dratt rett ut av en Hennes & mauritz reklame.

AFD8

Litt om handlingen.

8 college studenter drar ut til en øy, for å feire deres siste skoleår. På øya skal de bo i et stort hus ved stranden som eies av Muffy. En venninne fra skolen som alle har forskjellig oppfatning av. Siden det er 1 April er både dagen og kvelden preget av forskjellige aprilspøker, men alvoret senker seg når en av deltakerne forsvinner og senere blir sett likblek flytende forbi under en brygge.

april-fools-day

Gjestene erfarer fort at det ikke blir et vanlig ferieopphold på øya. I alle rommene er det lurerier og skremmerier. «April fool» , skåler vertinnen Muffy med et sensuelt smil og hele gjengen søler vin fordi det er hull i glassene. De uskyldige spøkene blir snart byttet ut med mer makabre ting. Uroen i gruppa vokser når en av deltakerne forsvinner. Og noen av spøkene rundt på rommene ripper opp i smertefulle, personlige opplevelser, som vedkommende ikke har sagt til en sjel. Er det bare en spøk?  I likhet med ungdommene på øya vet man ikke helt hva man skal tro. Var det et lik vi så, eller var det en dukke? Var det blod eller var det sirup? Hvorfor oppfører alle seg så rart plutselig? Mistankene begynner å florere og en nesrvøs stemning brer seg utover kvelden, når enda en deltaker forsvinner.

Når de lister seg rundt i det store, mørke huset og ingen egentlig vet hva de skal frykte er det ganske uggent. Natten virker endeløst stille og tom. Et sted i  skyggene lurer en ukjent trussel. Filmen lar seg ikke friste av for mange bø og skvett rundt hjørnet, men lar heller scenene gå sin gang i nattemørket. Det er like spennende for publikum om det skjer noe, eller ikke. Tenk på det.

Klipping og noe av skuespillet må du bare prøve å la gå forbi i stillhet. Det gjelder også en del generelt tåpelige ting, sånn som å komme opp på et loft du aldri har vært før og si med den største visshet ”No one has been here for years” eller å gå tilbake til et hus med en sinnsyk morder, fordi du bare måå hente noe. Nei, kos deg heller med filmens morsomme aprilspøker og hvordan den hele tiden lurer deg med hva som er ekte og hva som er påfunn.

Hvis alt annet feiler er det i hvert fall festlig å se igjen karakteren Biff fra Tilbake til fremtiden i en helt annen setting. Nei vent.. Still an asshole…

april_fools_day

Selv om jeg gliser meg gjennom store deler av filmen, er det også mange ekle elementer, som funker for meg den dag i dag. Scenen med øynene bak maleriet får meg fortsatt til å ta hendene instinktivt opp foran ansiktet og lage et rart utbrudd, som høres ut som en geit, som høres ut som et menneske.

Aprilfoolsday_2

Barbiedokkene på loftet, som skal symbolisere alle gjestene på øya er akkurat passe absurd, men det jeg husker best som det ekleste er introduksjonen, som viser en jente som blir skremt vettet av på bursdagen sin, mens alle de voksne ler.

tumblr_mlvd7nyLDV1s39r69o1_500

Ellers er det stort sett god gammal stil helt frem til filmens første vendepunkt. En etter en blir drept av en ukjent morder tilsynelatende uten motiv (og ansikt)

tumblr_mbtt7nulWk1qf2w3ko1_500

Ja, visst det er et rimelig varmrøyka konsept, men denne filmen holder deg ”våken” hele veien igjennom og leverer også en fresk twist på slutten, som faktisk har noe for seg. Ja, så kunne filmen sikkert vært a hekk of a lot better, men samtidig vet jeg ikke helt hva som burde vært annerledes. .. Og da kan jeg vel bare klappe igjen, sant?

images-1

Filmen heller ofte over på å være mer komedie enn grøss, men det ødelegger  overhodet ingenting. Man kan si hva man vil om ungdommer i puberteten, men uten denne naive, fjåsete, spøkefulle, sexfikserte, flørtebøllingen kunne April fools day blitt langt mer forglemmelig. Se foreksempel oppfølgeren/remaken fra 2008 som faller fullstendig igjennom, fordi den er tvers igjennom sjarmløs og fabelaktig irriterende. Den var faktisk så dårlig at jeg fikk lyst til å torturere coveret og pælme det ut fra 11 etasje i håp om at den landet på en hundebæsj!

Kan nesten lure på om hele filmen var en spøk..?

AprilFoolsDay-Scene

 

Tentakler for ekkelhet  4/ 8

4