En kjappis. Upstream color (2013)

MV5BMTQzMzQ4MDAyNF5BMl5BanBnXkFtZTcwNzE0MDk3OA@@._V1_SX214_

En kategori på plass som heter kjappis. Dette er raske, litt kortere, gjerne litt mer ugjennomtenkte anmeldelser som sikkert inneholder litt skrivefeil. Målet er å få ut fler filmopplevelser og skrive mens inntrykket er ferskt.

Jeg velger og gjøre dette til en kjappis fordi jeg ikke føler meg kvalifisert til å skrive en fullverdig, utdypende anmeldelse om denne underfundige filmen.

Skjønte ikke bæret jeg..

Følte meg litt som Bambi, som prøver å følge etter Koss. Ikke en av mine beste sammenligninger, men what the hekk, du skjønner poenget.

Litt om handlingen.

Jah…..En dame…skal vi se, en dame drikker en væske med en larve, og blir som en slags nikkedukke til sin ”herre” og gjør alt han ber henne om. Disse markene virker å formere seg og leve under huden hennes.

Litt senere ser det ut som den samme dama bytter blod med en gris. Eller i hvert fall deler de noe viktig seg imellom. En mann, som jeg ikke aner hvem er (gud)? bor på en gård og passer på grisefarmen. Det kan virke som alle grisene har er et annet menneske i blodet, og omvendt. Blodsbrødre.. heh. Etter et lite hopp i tiden (tror jeg) møter denne førstnevnte dama en mann på T-banen og de har en merkelig kobling.

upstreamcolor_620_012213

Shane er et multitalent, ingen tvil om det, men jeg synes ikke han er noe særlig til skuespiller i denne filmen. Underspill er hans varemerke, så ikke tro det er det jeg sikter til. Jeg er stor fan av stilen og lavmæltheten. Det er ikke det som er ”problemet”

Kjærlighetshistorien som uspiller seg parallelt med alt det rare, ubegripelige som skjer, er dessverre uten snev av kjemi. Ingen kontakt mellom skuespillerne. Begge virker å stå i hver sin boble (kanskje det er gjort med hensikt?)

images-1

Det var nok meningen at formidlingen av dette forholdet skulle bli noe vakkert, spesielt og rørende, men jeg føler ingen av de nevnte. Det er noe fraværende med dem, og egentlig alle menneskene. Og hvem faan er han ..? Er det han samme som i sta? Alt som skal henge sammen, går opp i liminga hele tiden. Det blir for mye.. rart.

ku-xlarge

Javisst er filmen pastellaktig, drømmende vakker og sett bort ifra litt overivrig klipping i scenene, er dette en visuell behagelig opplevelse, men jeg mister tråden hele tiden og da hjelper det ikke bare med fine bilder. Når man har spist fargerik, frisk frukt i en uke får man lyst på litt kjøtt etterhvert.

Musikk er et fint virkemiddel, som kan løfte og forme en film, men må den surre og gå hele filmen igjennom?

Mens vi er inne på lyd, så er det mye fokus på lyder i filmen, altså lyder som lages av døde ting. Eks murstein mot metall, strøm i en stolpe eller en kopimaskin. Alle de tre hovedrollene deler denne fasinasjonen for lyder og det pirrer i noe hos meg også. Bare synd jeg ikke skjønner hvor de vil med det i historien. Er det fordi at grisene hører lyder på en annen måte og det preger menneskene, fordi de er koblet til grisene i blod eller sjel? Neeeh..  Jeg tar gjerne imot teorier fra lesere!

images

Førsteinntrykket mitt er, ikke egentlig skuffelse, men mer likegyldighet og litt sånn, at jeg begynner å le når jeg skal fortelle om den fordi den er så way over my head. Er nok ikke den reaksjonen reggisøren håpet på.

Shane er en spennende reggisør å følge. Jeg er stor fan av Primer, selv om jeg ikke skjønte alt der heller (hører rykter om at den 8 gangen du ser den skjønner du litt…) Jeg er bare på 3 kikk ennå og studerer tidstabellen som hører til filmen. BarneskolePrimer.

PRIMER-poster

Har Upstream color noen ekle scener? Åjada!

Mark/larver kryper under huden på vår kvinnelige hovedrolle og det er ganske så realistisk laget. Ugg.. Det er også ekkelt når hun desperat prøver å skjære de ut med en kjøkkenkniv..

Upstream-Color-Pigs-e1365206547224

Noe annet som frika meg ut, var når vi får se inn i et griseøye. Det slår meg at det ligner mistenkelig på et menneskeøye og det får meg til å tenke ”stort”

Jeg elsker koteletter, men salte tårer tøyt fram, når noen av grisungene lider en dyster skjebne.

upstream-color-pigs-the-sampler-620x-e1366583096499

Jeg tror det kan være lurt og ikke ha for høye forhåpninger første gangen du ser filmen, husk at mer penger ikke nødvendigvis gjør reggisører bedre. Jeg har tro på å se den igjen med de følelsene jeg sitter med og oppleve den på en annen måte. Kanskje man blir positivt overrasket, ser  ting man gikk glipp av, betydningsfulle detaljer som gjør at filmen får en ny melodi. Kanskje du bare: aaahhh, var det sånn det var!

Kanskje ikke.

 

Tentakler for EKKELhet 2/ 8

2

 

kjapp og kjapp fru blom…