En kjappis: Exam (2009)

MV5BNDg2NzM2NzIwNF5BMl5BanBnXkFtZTcwODE2ODc1Mg@@._V1_SY317_CR0,0,214,317_

En ny kategori på plass som heter kjappis. Dette er raske, litt kortere, gjerne litt mer ugjennomtenkte anmeldelser som sikkert inneholder litt skrivefeil. Målet er å få ut fler filmopplevelser og skrive mens inntrykket er ferskt.

Litt om handlingen.

8 karrierebevisste mennesker blir satt i et rom, for å ta siste del av en eksamen som kan lede til drømmejobben. Kun en vil bli valgt. Problemet er bare at spørsmålet er så udefinerbart og reglene så merkelige at deltakerne sakte, men sikkert blir mer og mer anspente og desperate for å finne svaret.

images

Exam er en sånn film som foregår kun i et rom og da kreves litt ekstra av både skuespillere og plot. Når alt annet blir strippet ned, kan ikke filmen gjemme seg. Den blir ærligere. Dialogen blir viktigere, detaljene mer synlig og jeg føler meg mer skjerpet.

Selv om Exam ikke er den beste one-location filmen jeg har sett, er den hele tiden engasjerende og jeg er nyskjerrig til siste stund. Filmen legger et stødig spenningsgrunnlag og holder koken godt inn i andre halvdel. Jeg liker spesielt godt scenen når det går opp for deltakerne at de ikke forstår hva de skal svare på, men ingen vet hva de skal gjøre. De har fått streng beskjed om å ikke forlate rommet og ikke snakke med «sensoren» . Spenningen bygger seg opp og klokka tikker nedover. Drømmejobben er i ferd med å glippe. Sånt kan man jaggu bli sprø av…

exam4

Et godt virkemiddel i filmen, er at den får meg som seer til å føle at jeg er en av deltakerne. Jeg vil også finne svaret på prøven og jeg tar meg selv gang på gang i å rope til skuespillerne, komme med tips og prøve å finne løsninger for dem.

Filmen har sine øyeblikk, absolutt, men jeg kunne tålt enda mer spekulasjoner rundt oppgaven og dens hensikt, istedenfor å bruke mye tid på trusler, vræling og vold. Kanskje hadde det også vært rom for noen av de ”store spørsmålene” som lett kunne fylt opp dette lille eksamenslokalet og gitt filmen enda større bredde.

Når vi kommer til selve plottet blir det litt vel Disney for min del. Jeg hadde kanskje sett for meg noe litt ..annet, i mangel av et bedre ord. Noen ganger gir ting mer mening, når det er helt meningsløst, hvis du skjønner?

images-1

For min del ligger ekkelheten sterkest i det enkle faktum at det er en prøve, eller i dette tilfellet kun et spørsmål, som tilsynelatende skal ha noe å si for resten av deres liv. Sitte i et lite rom, å skulle prestere noe på kommando, som avgjør hele din framtid for alltid? Seriøst, skal det være sånn? Ingen gråsoner?

exam-teaser

En barslig, men helt reel frykt jeg hadde når jeg var yngre og hadde prøver på skolen, var at jeg ikke skulle forstå oppgaven og alle andre synes det var lett som en plett. Og ikke minst, at de skulle merke det. Det ødela for meg allerede før jeg hadde begynt.. skjønner?

Exam er ikke så ekkel, men underholdende nok og hvis valget står mellom denne og for eksempel Tom Berry og Halle Hanks i søtten forskjellige parykker i Cloud atlas, slapp heller av med denne, for å si det sånn..

Hele greia ligger på netflix!

Tentakler for EKKELhet

2 / 8

2