Sidste time (1995) Inneholder spoilers.

Danskene har alltid vært gode på dramaserier. Med klovn viste de at de hadde  humor, men er de noe gode på ekle filmer?

Sidste time er beviset på at danskene, mer enn bra nok fikser den sjangeren. Filmen kom omtrent samtidig med en annen perle fra tuborg-land. En av mine absolutte all-time-top – thriller favoritter, Nattevakten og satte Danskene på skrekk kartet for alvor.

Litt om handlingen.

Sju elever blir innkalt til et møte på skolen etter skoletid. Ingen av dem har fått noe informasjon om hva det gjelder. Etter hvert som tiden går, skolen stenger og dørene låser seg, forstår de at dette handler om noe mye mer omfattende enn bare dårlige karakterer. Elevene får i oppgave fra et opptak om å løse en mordgåte. Situasjonen tilspisser seg, når de faktisk finner et lik hengene og dryppe borte i en krok. En gammel historie om en død lærer, ved navn Løvholm, flettes også inn. Hvem er denne personen og hvorfor har akkurat disse sju blitt innkalt og involvert i dette?

Siste time er en snodig film med en spesiell atmosfære. Ikke kjemperar og ikke usedvanelig banebrytende, men det er noe. Det kan virke som det er tre paralelle historier, som foregår samtidig, men i tre forskjellige dimensjoner eller muligens oppfatninger. Tid og rom følger ikke de vanlige reglene. Det er ikke Primer lissom, men Sidste time ender opp med å bli en facinerende, anderledes tidsreise, som egentlig står helt stille. Jeg føler den uspiller seg «samtidig» på tre forskjellige plan. Uten at selve hovedhandlingen skifter sted.

Hva er de tre planene?

For det første er det den gamle spøkelseshistorien om lærer Løvholm som virker å gjenta seg eller muligens oppdatere seg. Det andre er situasjonen til de sju elevene, som er innelåst på skolen der historien skjedde og til sist Mickey Holm, reporteren, som får oppgaven og dekke ungdommenes situasjon på live TV. Han leder tv-programmet «sidste time» der man følger virkelighetens dramatiske hendelser, -«Der det skjer, når det skjer«. Han får nyss i at noen ungdommer er sperret inne på en skole og blir jaktet på av en morder. Han drar dit med et kamera-team sporenstreks. Det merkelige er at selv om alt tilsynelatende skjer samtidig, så har aldri disse to historiene noen virkelig «fysisk» kontakt med hverandre. Det kan virke som en av de er et slags opptak. Eller enda mer sannsynlig, en fantasiVi følger ungdommene gjennom Mickys øyne og Micky gjennom ungdommenes øyne. Dette gjør filmen så mye dypere og mer interessant enn bare en vanlig ungdoms-slash.

Et budskap jeg i hvert fall tror jeg får tak i, er medias makt, og at noen mennesker faktisk lever av andres ulykke. Tenk deg selv, av du har et program som skal handle om grusomme hendelser, mennesker som opplever ekstreme ting, også skjer det faan ikke en dritt! Sjefen er sur fordi du ikke leverer en saftig historie og du skal snart på lufta. Det kan jo sikkert være fristende for folk som leder (og tjener penger på) sånne Tv-show og «hjelpe til litt» Hvis jeg bare gir den barnevogna en liten dytt.. 

Sidste time har for meg, et udødelig ekkelt konsept, nemlig folketomme bygninger, som alltid ellers er fulle av folk. Jeg husker jeg, for relativt mange år siden, var med eksen min hjem til Nord-norge og hans hjemøy. Moren hans vasket på skolen og når vi kjeda oss fikk vi nøklene og lånte gymsalen på kvelden, når skolen var tom. Eksen min var så slem at han gjemte seg og skrudde av lyset i alle gangene. Jeg prøvde først kjekt å le det bort, men så kjente jeg en snikende følelse av angst. Jeg gikk rundt og leta i de tomme, mørke klasserommene, blandt tegninger, bilder av kjæledyr og merkelige keramikkfigurer. En bok lå åpen på den ene pulten. Hvem hadde sittet der? og hvor lenge siden var det? Jeg fikk en følelse av å gå inn i en annen dimensjon. Følte meg på feil sted til feil tid. Det hele føltes galt.

Etter det har jeg alltid latt meg facinere litt ekstra av tomme skoler (The faculty), sykehus (Riget, 28 days later), flyplasser (The langoliers) kjøpesentere (Dawn of the dead) og ikke minst byer (Last man on earth) Det er noe ekkelt med når stormende, høylytte, myldrene steder blir helt stille og tomme.

Jeg kom meg ut av skolen i god behold. Slik er det ikke for disse ungdommene. Inne i de mørke tomme gangene er det en reel trussel, som sirkler seg sakte men sikkert inn på ungdommene. Spørsmålet er, hvem og ikke minst hvorfor? Er det skrekkhistorien om den gamle læreren, som skal ta hevn eller er det noe helt annet? Noe større, som blir styrt fra et annet sted, en utenforstående som kontrollerer det hele ubevisst eller totalt bevisst?

Mulig dette høres komplisert ut, men det trenger ikke være det. Sidste time er også en klassisk skrekkfilm du bare kan kose deg med. Man mååå ikke vrenge skallen og analysere i stykker detaljene  ….men jeg liker det…

En scene jeg husker spesielt godt fra filmen, er når to av elevene (etter at gruppa har splittet opp selvfølgelig) synes det lukter karameller og finner en av de andre liggende, med medium stekt ansikt på stekeplata på skolekjøkkenet.

Ellers er det også ganske ekkelt når du endelig får se den beryktede (ihvertfall, mest sannsynlig er det han) lærer Løvholm på kloss hold. Altså du ser han, men egentlig ikke. Silhuetten hans står foran en lysbilde maskin og han slenger hodet sitt rundt, som han ikke har et eneste bein i hele kroppen. Kanskje litt vel cheezy stønne lyder og surkle, slafse lyder når han går, men det hører jo med. Har jeg hørt et lik før lizm…?

Håper danskene kommer med fler ekle filmer i samme gata! De prøvde seg på en med navn Mørgeleg litt senere, men den er på ingen måte på høyde med Sidste time, syns nå jeg! Se heller Nattevakten og få med deg tidenes danske thriller og morsomme skjellsord som b.l.a  «Pikkansjos»

Tentakler for EKKELhet 6 / 8