The Dentist (1996)

The filth is everywhere. How deep did it go?  Right to the nerve.


Jeg visste jeg hadde en venn å ta vare på, når han fikk i oppgave å leie en kul film og kom tilbake med The dentist. Akkurat passe teit, akkurat passe ekkelt, akkurat passe.. meg.

Coveret lover skrekkelige scener fra tannlegestolen, men åpningsmusikken antyder at det kan komme til å bli mer komisk enn noe annet. Jeg må dog innrømme at det var med en ørliten forventning jeg rigget meg til. Dette er da i det minste noe annet enn en gjeng med ungdommer og en ansiktsløs morder som dreper korrekt i forhold til persongalleriet. Jeg lurer på hvorfor det ikke er laget fler filmer om dette unektelige ekle temaet, nemelig tannlegen. Når kun den første symbolske borrelyden i filmen er nok til at jeg,  i rent ubehag, passende nok biter tenna sammen, så må jo dette være en grøssende gullgruve?

Litt om handlingen.

Alan jobber som tannlege. Han har et fint hus, vakker kone og masse smør på bordet. Han er opptatt av at ting er rent og pent. I munnen til folk, så vel som hjemme. Bare en liten mikroskopisk flekk på skjorta, kan få det til å renne over for Alan. Da sier det seg selv, at når Alan mistenker at kona er utro med poolboyen går han fullstendig opp i liminga. Alan mener selv han ikke har tid til en fridag, så han drar like greit på jobb og tar ut raseriet sitt på pasientene.

Det er skremmende nok, når en relativt ufarlig kontorrotte klikker på jobben og hiver noen kulepenner rundt seg. Tenk deg da en allerede ustabil, tikkende bombe av en tannlege som akkurat har tatt kona si på fersken! Holy crap, kom deg ut av den tannlegestolen fort som f..!!

Er det bare meg eller ser alle leger i hvit frakk litt småpsykopatiske ut? Hva skjuler seg bak den kalde, blanke, sterile fasaden og den uleselige underskriften? Nettopp. Et menneske, et vanlig menneske, som blir satt på de samme prøvelsene som alle andre. Egentlig synes jeg det er rart det ikke skjer mer.

Man kan fnise alt man vil av The dentist, men scenene inni munnen til folk med pirking, borring, skruing og trekking er helt forferdelige å se på og mye verre enn mange drapsscener jeg har sett opp gjennom årene. Her er lyden halve opplevelsen. Herrejesus lyden. Jeg sitter med ståpels på tæra, når du hører metallet slå mot tennene og noen av nervene rett og slett ryke. Mange av kundene har lystgass og merker ikke det totale omfanget av smerten umiddelbart. Det gjør alt enda verre. Noen er fullstendig uvitende om at  Alan har rassert hele munnen deres. Jeg spør meg selv, hva er egentlig værst: Å bli drept ? Eller å bli skrudd og pirka på, til det ugjenkjennelige og så vente på at bedøvelsen ebber ut?

Alt går på tverke for vår «stakkars» tannlege.  Kona er utro på selveste bryllupsdagen, han skyter bikkja til naboen, pirker i stykker tannkjøttet til en liten gutt og misbruker en jente han forveksler med kona og stjeler strømpebuksa hennes. Sånt blir det bråk av. Det kommer en mann fra ligningskontoret og truer med skatteoppgjøret… og en dårlig tann selvsagt. På toppen av alt er han snart tom for lystgass!!

Etter at han har sendt alle hjem fra jobben, spør han kona, om hun kan møte han på kontoret…En passende bryllupsgave  venter.

Hva er den perfekte hevnen på utroskap? Kanskje det ikke er rekeskall gjemt i gardinstanga, heller ikke å ligge med deres beste venn. Ikke engang å legge ut dårlige nakenbilder på nett. Nei, rett og slett binde kjærringa/gubben fast i en tannlegestol og få fri tilgang til alle redskapene. Og tid. God tid.

Det er vel ganske innlysende at dette må bli en av filmens ekleste scener. Han trekker ut alle konas tenner, skjærer ut tunga og gir henne akkurat nok lystgass til at hun er bevisst, men ikke kjenper imot. Hvis du i tilegg er så dum som meg og ser denne filmen med et bra headset, får du med deg alle knake, sprake, revne, rakne lydene. Gaahhh

Det er heller ikke så trivelig når han knuser tanna til en kunde og du får følge med i nærbilde. Da kan dere jo bare forestille dere hva som skjer med den irriterende ligningsfyren..

Filmen prøver seg på en lett, tørr humor og vinner mye på det. Dette er nok en film som blir tatt mer seriøst, jo mer useriøs den er. Det er ihvertfall min teori. Litt ufrivillig morsomme ting er det også, b.l.a at filmen oversetter filth til faan, ihvertfall på min dvd.

Jeg har en søster som er 37 år og har hatt to hull hele livet. Selv var jeg ikke så heldig. Da jeg satt meg intetanende  i stolen som åtteåring og aldri hadde bora før, hadde jeg fem hull og betent tannkjøtt. Jeg hadde hørt at man fikk leke og jumpa forventningsfull opp i stolen. Ante fred og ingen fare. En og en halv time senere gikk en sjokkskada, halvskjeiv, liten svimmel fjert i rosa joggerdess (dynka i spytt og blod) ut av helsestasjonen og visste at verden var ond.

Etter å ha sett denne filmen, skjønner jeg at jeg var inne på noe.

Tentakler for EKKELhet   meget sterk 6 / 8

Et godt konsept kan aldri brukes opp..