High tension (2003)

Franskmennene har kommet med noe av det beste og mest brutale innen skrekk de siste årene, (Martyrs , Inside) og ikke minst denne godbiten. Alexandre Aja har regien og han har også stått for  b.l.a The hills have eyes (2006) og Mirrors (2008)

Litt om handlingen.

Marie og Alex drar til Alex foreldre som bor ute på landet. De skal bo der i helgen og konsentrere seg om å studere, uten fest og andre forstyrrelser. Midt på natten ringer det på døren og en ukjent mann som er alt annet enn koselig bryter seg inn. Marerittet er i gang.

Denne filmen holder deg i jerngrep fra det øyeblikker den setter i gang. Tittelen er ingen overdrivelse. I tilegg til spenningen er det voldelig, blodig, og brutalt. Pose og sekk med andre ord. Det er alltid forfriskende å se grøssere som ikke er Amerikanske, de slipper å bry seg om teite moraler og bare kjører på. Jeg digger det!  Husk å få tak i den usensurerte versionen. Ikke bare fordi jeg er en freak som liker mest mulig blod og vold på film, men fordi det faktisk har noe å si for filmens handling. Jeg så en dubbet version, men det plaget meg ikke siden Cecile De France ( Hereafter) og Maiwenn ( Polisse) dubber seg selv.

Det kan være en utfordring å holde på publikums oppmerksomhet når «jakt-scenene» blir for lange. Du veit når du bare sitter og venter på at en eller annen skal dø, fordi man kjeder seg og bare vil videre i handlingen?  High tension er ikke en slik film. Den inneholder en av de mer engasjerende katt og mus jaktene jeg har sett på film. Og en annen ting, jeg vil faktisk ikke at hovedpersonen skal bli skadet. Jeg vil virkelig ikke at busemannen skal ta henne igjen. Det er rett og slett for skremmende å tenke på hva han kan finne på å gjøre. High tension klarer å holde adrenalinpumpa mi i gang i over en time og det er imponerende.

Det er flere grunner til at jeg syns denne busemannen i filmen er så fryktinngytende. For det første blir han introdusert i filmen, som en som gir seg selv oralsex med et avhugget menneskehode, men jeg synes egentlig ikke det er det ekleste. Det er noe med hans anonymitet, han fremstår ikke som et ordentlig menneske av kjøtt, blod, følelser og tanker. Han viser ingen form for empati og det at motivet hans forblir ukjent gjør det hele enda mer nifst. Han synes å dukke opp fra ingenting, samtidig som det virker som han har ventet hele livet med et formål; Å ta livet av denne familien. Akkurat denne natten.

Jeg så en scene på youtube, som gjorde at jeg måtte skaffe meg denne filmen sporenstreks; Marie gjemmer seg i et klesskap, mens busemannen dreper moren til Alex rett utenfor. Hun må pent stå stille og høre på at moren blir skjært opp og partert. Skapdørene er fulle av hull og Marie er i kraftig konflikt med seg selv om hun skal se eller ikke. Hva faan gjør du lissom?? Du vet at denne karen er ti ganger sterkere enn deg og har en kniv. Skal du prøve å hjelpe moren? Eller skal du ta det kuli, vente til showet er over og stikke til hæ… vekk?

En annen ekkel, dog meget kreativ drapspscene er hvor busemannen presser hodet til faren i huset gjennom trappesprinklene, for deretter å halshugge han med en komode! Ja, du hørte riktig… Må digge de franskmenna as.

Klappjakt til sounden av Muse, pene, franske ( lesbe?) damer, glimt av pupper (gutta), blod, involler, en hensynsløs, seksuelt frustrert morder og en dristig slutt.(Kanskje litt vel dristig?) Uansett High tension er en kul sølete film!

Tentakler for EKKELhet  5 / 8

Temasang fra traileren,   Sonic youths cover av The carpenters «Superstar»