Frozen (2010)

 

Savner du påskefjellet?  Snø, ski og et par pils i bakken? Jeg tenkte å ødelegge litt av stemningen med denne ekle filmen. Her er det både fjell, snø og ski, men det ligner ikke helt på den tradisjonelle påskeferien.

Litt om handlingen.

3 ungdommer bestemmer seg for å ta en siste tur i bakken før skianlegget stenger. De ender opp med å bli gjenglemt i skiheisen.

Kunne dette vært mulig? Jeg antar at merkeligere ting har skjedd, så hvorfor ikke?  Filmen blir i hvert fall mye mer engasjerende hvis du lever deg inn i at dette faktisk kunne skjedd. Tenk at du dingler ca 10 meter over bakken i en rusten skiheis, du var kald og sulten fra før og ikke nok med det, du må tisse! Skianlegget stenger for en uke og ingen vet at du er der. Samme hvor mye du skriker hyler, er det ingen andre enn ulvene under deg som hører. Hvis du kan leve deg inn i alt dette, Da blir filmen best!

Filmen begynner i kjent stil.  3 pene mennesker som introduseres til den obligatoriske, intetsigende,  Amerikanske college – punk rocken. De har de vanlige konfliktene, kjærlighet, vennskap, sjalusi, hvorfor-måtte- dama- di- være- med-på- gutte -tur?-dilemmaet osv.  Etter litt klabb og babb lurer de til seg et billig heiskort og surfer fornøyd nedover slalåmbakken. Good times foreløpig.

Et par timer senere sitter de i en skiheis som stopper langt over bakken, alle lys rundt dem skrues av og stormen  er på vei. Skianlegget stenger for uka og ingen vet at de tre sitter igjen. Panikk? Oh yeah.

Jeg synes Frozen er en underholdene film.  Jeg har alltid vært svak for enkle konsepter;  Husker du foreksempel Cujo? – Fanget i en bil, ti meter fra huset, med gal rabies hund utenfor. Eller hva med Geralds game?;  Mannen  låser kona fast med håndjern i noe som skal være en seksuell lek, for så å dø av hjerteinfarkt  og etterlate henne fastlenket i senga på den avsidesliggende hytta (!)

Jeg digger det! Helt enkle dagligdagse situasjoner, som plutselig blir fullstendig håpløse, surrealistiske, desperate og i verste fall dødelige.

Ekle scener er det også;

Når en av ungdommene bestemmer seg for å hoppe, og ting ikke går helt etter planen…

Husker du mamma sa at du ikke må sleike på frosten??  Det er heller ikke så lurt å sovne i en skiheis en hel natt og holde fast i jernstanga foran deg. Scenen der Parker (Emma bell) river til seg hånda med all makt, og halvparten av huden sitter igjen, får meg til å krølle tæra i sofaen av ekkelhet. (Vonde minner?)

Det er en utfordring å holde spenningen oppe i en slik film, her må man spille på de strengene man har. Jeg synes Frozen gjør en god jobb, selv om det er et par sørpete scener som varer litt for lenge. Den klassiske» This is all your fault»  er selvfølgelig med, men heldigvis vet filmen når den skal stoppe med den oppbrukte klandringsscenen. Ellers har ungdommene sin sjarm og dialogene flyter fint uten å bli for flaue.

Jeg sitter oppslukt på tampen av filmen og det er virkelig spennende de siste ti minuttene. Jeg er oppriktig nyskjerrig på hvordan det kommer til å gå med ungdommene. Ikke alle filmer klarer det

Det er kanskje ikke så værst å begynne å jobbe igjen?

Tentakler for EKKELhet   sterk 4 / 8