Long weekend (1978)

Their crime was against nature…..And nature found them guilty.

Slik lyder coveret til Long weekend fra søttitallet. Jeg kom tilfeldigvis over denne filmen, når jeg gikk igjennom en liste over dyrehorror. (Altså skrekkfilmer, med dyr som tema) Den fanget intressen min umiddelbart.

Litt om handlingen.

Peter og Marcia, som sliter med forholdet, drar ut i skogen for å campe og koble av. (veldig lurt) De finner et nydelig sted ved sjøen, men det kan virke som naturen er i dårlig humør og klar for sin hevn over alt misbruket menneskene har påført den. Det hjelper heller ikke at Peter kjørte over en kenguru på veien og lot den ligge. (dust)

Fra første stund forpester den dårlige stemningen i forholdet den vakre naturen. Ulmende frustrasjon og innestengt aggresjon. Noe dirrer i lufta, men blir ikke snakket om. Ihvertfall ikke før det blir fremprovosert.

Sjøen er full av farer og skygger, buskene lager hvesende lyder, insektene kryr over maten (ikke så uvanlig kanskje) men også fugler og større dyr angriper og er aggresive. På et tidspunkt virker det også som treet prøver å snakke, etter at mannen har hogd i det. Små små misfornøyde knirk, det høres kanskje komisk ut, men det er EKKELt som bare f…!

En annen ekkel scene er når Peter tror han skyter en Hai i vannet. Det er ikke en Hai, men en sjøku som flyter opp på land. Selv etter tre skudd NEKTER denne skapningen å dø. Den kryper saaakte framover på stranda og mot leieren deres. Peter blir gal av dette og skyter den igjen, men senere på kvelden synes vi å høre den gråte og slepende lyder likevel. Wæææ.

Peter forteller kona at sjøkuer gråter som nyfødte barn, og det er ikke noe sjakktrekk i og med at hun akkurat har tatt en abort. ( tolking?)

Peter og Marcia får en snikende følelse at de ikke lenger er velkommen i skogen og bestemmer seg for å dra hjem. Mens de kjører langs stranda ser de taket på en bil i såvidt over vannflaten, en bil de tidligere har sett stå på stranda. Ingen mennesker er å se. (naturen svelget?)

Peter finner et telt med leker og en illsint hund rett i nærheten. Hva har skjedd med menneskene der?

Mange spørsmål får vi aldri helt svaret på i denne filmen, men det er helt greit. Det gjør at filmen gir deg den uroen som jeg tror var planen. Hva om naturen en dag bestemte seg for å ta hevn? Hva ville skjedd? Hvem ville vunnet kampen?

Hvis du klarer å se forbi noe av den dårlige klippingen og noen av de søte, litt rare spesialeffektene enkelte steder er dette en tankevekkende godt laget film med overbevisende skuespill. Når diskusjonene står på som verst overbeviser begge karakterene sterkt. Bitterheten og frustrasjonen er til å ta og føle på.

Vi ser ingen andre mennesker etter at de er kommet ut i skogen og jeg sitter undrene tilbake på slutten ; skjedde dette med hele verden samtidig, eller var det bare en advarsel som begynte med Peter og Marcia?

Er deres største crime aborten, eller er det Peter, som hiver flasker og sneiper rundt seg og skyter villt ut i sjøen? Noen anmeldere har reagert på dette med aborttemaet og naturen og anklager filmen for å prøve komme med dømmende og skjulte budskaper.( Ikke ta abort, da kommer naturen å tar deg!) Dette får hver enkelt dømme selv.

Ut på tur , aldri sur!

Tentakler for EKKELhet 4 / 8